Ar pakankamai žinome apie saldiklius?
Pridėtinis cukrus yra vienas iš prieštaringiausių šiuolaikinės žmonių dietos ingredientų (1). Jis susijęs su daugelio rimtų ligų, įskaitant nutukimą, širdies ir kraujagyslių ligas, cukrinį diabetą, vėžį, išsivystymu. Pridėtinio cukraus žala gali būti nejuntama daugelį metų, bet ilgainiui gali užklupti nelauktos pasekmės (2). Šią problemą paaštrina tai, kad daugelis žmonių suvartoja per daug cukraus, patys to nežinodami. Laimei, yra įvairių būdų, kaip saldinti maisto produktus, nepridėjus cukraus (1). Viena iš geriausiai žinomų alternatyvų – saldikliai, kurie leidžia pasimėgauti natūraliu saldumu be papildomų kalorijų. Taigi trumpai apžvelkime pagrindinius aspektus apie saldiklius.
Kas yra saldikliai?
Saldikliai – saldumą suteikiantys produktai, galintys pakeisti cukrų. Turbūt ne vienam teko girdėti, kad saldiklių yra daug ir įvairių. Dažniausiai saldikliai yra skirstomi į dirbtinius ir natūralius.
Dirbtiniai saldikliai yra sintetiniai cukraus pakaitalai, kurie yra daug kartų saldesni už cukrų, todėl jų suvartojamas kiekis yra žymiai mažesnis. Taip pat šie saldikliai yra patraukli cukraus alternatyva, nes neturi kalorijų (3). Dėl šios priežasties, vartodami saldiklius, nepridedame papildomų kalorijų į savo maisto racioną. Geriausiai žinomi dirbtiniai saldikliai yra aspartamas, sacharinas, sukralozė ir kiti (4).
Natūralūs saldikliai – cukraus pakaitalai, kurie dažnai įvardijami kaip sveikesni pasirinkimo variantai nei cukrus ar dirbtiniai cukraus pakaitalai. Tačiau net ir šie saldikliai dažnai yra apdorojami ir rafinuojami, todėl nėra visiškai natūralūs. Natūralūs saldikliai, kuriuos Jungtinių Amerikos Valstijų Maisto ir vaistų administracija (angl. U. S. Food and Drug Administration (FDA)), pripažįsta saugiais yra vaisių sultys ir nektarai, medus, melasa, klevų sirupas, stevija (3).
1 lentelė. Cukraus ir saldiklių palyginimas (5)
Saldumą suteikianti medžiaga | Natūralumas | Poveikis cukraus kiekiui kraujyje | Kalorijų kiekis | Saldumas | |
Eritritolis | Dirbtinis | Nekeičia | 0,24 viename grame | Atitinka 60–80 proc. cukraus saldumo | Saldu |
Ksilitolis | Dirbtinis | Nekeičia | 2,4 viename grame | Toks pats kaip cukraus | Saldu |
Cukrus | Natūralus | ↑ | 10–20 valg. š.* | Bazinis | Saldu |
Natūralūs saldikliai (medus, melasa, klevų sirupas ir kt.) | ↑ |
20–65 valg. š. |
1,25–1,5 k. saldesnis už cukrų | Saldu | |
Stevija | Natūralus | Nekeičia arba šiek tiek ↓ | 0 | 150–200 k. saldesnė už cukrų |
|
Aspartamas | Dirbtinis | Nekeičia | 0 | 200 k. saldesnis už cukrų | Saldžiau |
Sacharinas | Dirbtinis | Nekeičia | 0 | 300–500 k. saldesnis už cukrų | Saldžiau |
Sukralozė | Dirbtinis | Nekeičia | 0 | 600 k. saldesnė už cukrų | Saldžiausia |
*Valg. š. – valgomasis šaukštas
Apie kiekvieną saldiklį išsamiau galite sužinoti čia:
Žinutė į namus
Kaip jau buvo minėta, per didelis suvartojamo cukraus kiekis gali sąlygoti daugelio įvairių ligų išsivystymą, todėl saikingas tiek dirbtinių, tiek natūralių saldiklių vartojimas gali būti tinkama ir naudinga cukraus alternatyva ne tik žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ar norintiems sureguliuoti kūno svorį, bet ir sveikiems žmonėms, siekiantiems išvengti sveikatos problemų.
Literatūros sąrašas
- 8 Natural Substitutes for Sugar. Healthline. 2020. Available from: https://www.healthline.com/nutrition/natural-sugar-substitutes
- Mitybos specialistas: žmonės nesupranta, koks pavojingas yra pridėtinis cukrus. DELFI. 2019. Available from: https://www.delfi.lt/a/82163929
- Pros and cons of artificial sweeteners. Mayo Clinic. 2020. Available from: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/artificial-sweeteners/art-20046936
- A Complete Guide to the Most Popular Artificial Sweeteners. Food & Wine. 2017. Available from: https://www.foodandwine.com/desserts/your-guide-to-the-most-popular-artificial-sweeteners
- Behance. Sweeteners for Home Use: Visual Comparison. Behance. 2015. Available from: https://www.behance.net/gallery/26678651/Sweeteners-for-Home-Use-Visual-Comparison
2021-01-17