SPF0

Aspartamas



Aspartamas yra vienas iš populiariausių ir plačiausiai naudojamų dirbtinių saldiklių. Jis sudarytas iš dviejų aminorūgščių: asparto rūgšties ir fenilalanino. Asparto rūgštis yra gaminama kiekvieno iš mūsų organizmuose, o fenilalaninas yra būtinoji aminorūgštis,  gaunama su maistu (1). Nustatyta, kad aspartamas yra net 200 kartų saldesnis už cukrų (2). Taigi, norint, kad maistas ir gėrimai būtų saldūs, reikia labai mažo jo kiekio. Rekomenduojamos aspartamo paros normos pagal Jungtinių Amerikos Valstijų Maisto ir vaistų administraciją (angl. U. S. Food and Drug Administration (FDA)) yra 50 miligramų kilogramui kūno svorio, o pagal Europos maisto saugos tarnybą (angl. European Food Safety Authorithy (EFSA)) – 40 miligramų kilogramui kūno svorio. Dietinio gaiviojo gėrimo skardinėje yra apie 185 miligramus aspartamo. Taigi apie 68 kilogramus sveriantis žmogus turėtų išgerti daugiau nei 18 skardinių dietinio gaiviojo gėrimo per dieną, kad viršytų FDA dienos normą, arba jam prireiktų beveik 15 skardinių, kad viršytų EFSA rekomendaciją (1). Aspartamas Europos Sąjungoje yra ženklinamas E951 maisto priedo numeriu.

 

Ar saugu vartoti aspartamą?

 

Tiek anksčiau, tiek ir dabar aspartamas išlieka daug prieštaringų nuomonių sulaukianti cukraus alternatyva. Randama informacijos, kad aspartamas gali būti pavojingas žmogaus sveikatai, tačiau EFSA ekspertai, Europos Komisijos nurodymu pakartotinai ištyrę šio saldiklio poveikį žmogaus organizmui, patvirtino, kad jį vartoti kaip cukraus pakaitalą yra visiškai saugu (3). Taip pat saugų aspartamo vartojimą patvirtina ir kitos sveikatos organizacijos, pavyzdžiui, Pasaulio sveikatos organizacija (angl. World Health Organization), Amerikos širdies asociacija (angl. American Heart Association), FDA ir kitos (1).

 

Kur galime rasti aspartamo?

 

Kai produktai yra paženklinti etiketėmis „be cukraus“ (angl. sugar free), įprastai tai reiškia, kad vietoje cukraus yra panaudotas dirbtinis saldiklis, dažniausiai – aspartamas. Keletas pagrindinių aspartamo turinčių produktų pavyzdžių yra dietiniai gėrimai, ledai be cukraus, sumažinto kaloringumo vaisių sultys, becukrė kramtomoji guma, jogurtai bei saldainiai be cukraus (1).

 

Kada negalima vartoti aspartamo?

 

Išskiriamos dvi pagrindinės būklės, kuomet žmonėms negalima vartoti aspartamo, nes jis gali pakenkti jų sveikatai. Pirmoji – fenilketonurija. Tai yra paveldima medžiagų apykaitos liga, kuriai būdingas aminorūgšties fenilalanino kaupimasis organizme, lemiantis sunkią fizinę ir intelektinę negalią (4). Sergantieji šia liga turi laikytis specialios dietos, kurioje yra mažai fenilalanino. Kadangi aspartamo sudėtyje yra šios aminorūgšties, turintiems fenilketonuriją rekomenduojama jo vengti. Antroji – šizofrenija. Tai lėtinė psichikos liga, kuri pažeidžia mąstymo, jausmų, suvokimo bei valios sferas (5).  Manoma, kad vėlyvoji diskinezija (raumenų koordinuotos veiklos sutrikimas) yra šalutinis kai kurių vaistų nuo šizofrenijos poveikis. Aspartame esantis fenilalaninas gali sukelti nekontroliuojamus vėlyvosios diskinezijos raumenų judesius. Taigi žmonėms, vartojantiems vaistus nuo šizofrenijos, patartina vengti aspartamo (1).

 

Aspartamo nauda sergantiems cukriniu diabetu ir nutukimą turintiems žmonėms

 

Kalbant apie cukrinio diabeto gydymą ir svorio metimą, vienas iš pirmųjų žingsnių, kurį rekomenduojama atlikti, yra suvartojamų kalorijų mažinimas. Kalorijų kiekio sumažinimas dažnai įtraukia ir cukraus vartojimo ribojimus (1). Tiek aspartamas, tiek kiti dirbtiniai saldikliai neturi kalorijų. Pavyzdžiui, arbatiniame šaukštelyje cukraus yra apie 16 kalorijų, skardinėje saldintos kolos su 10 arbatinių šaukštelių pridėtinio cukraus yra apie 160 kalorijų (6). Taigi, siekiant numesti svorio ar užkirsti kelią svorio augimui, dirbtiniais saldikliais saldinti produktai gali būti patrauklus pasirinkimas (1). Kadangi dirbtiniai saldikliai nėra angliavandeniai, skirtingai nei cukrus, dirbtiniai saldikliai paprastai nekelia gliukozės kiekio kraujyje (6). Visgi, jei sergate cukriniu diabetu, prieš pradėdami vartoti cukraus pakaitalus, pasitarkite su savo šeimos gydytoju arba dietologu.

 

Literatūros sąrašas:

 

  1. The Truth About Aspartame Side Effects. Healthline. 2014. Available from: https://www.healthline.com/health/aspartame-side-effects
  2. A Complete Guide to the Most Popular Artificial Sweeteners. Food & Wine. 2017. Available from: https://www.foodandwine.com/desserts/your-guide-to-the-most-popular-artificial-sweeteners
  3. Cukrų pakeitėte saldikliais? Dietologė įspėja dėl jūsų sveikatai gręsiančių pavojų. Moteris.lt. 2018. Available from: https://www.moteris.lt/lt/sveikata/g-26059-cukru-pakeitete-saldikliais-dietologe-ispeja-del-jusu-sveikatai-gresianciu-pavoju
  4. Fenilketonurija – VISUOTINIS NAUJAGIMIŲ TIKRINIMAS. Available from: http://www.patikrinkmane.lt/fenilketonurija/
  5. Schizophrenia - Symptoms and causes. Mayo Clinic. 2020. Available from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/schizophrenia/symptoms-causes/syc-20354443
  6. Pros and cons of artificial sweeteners. Mayo Clinic. 2020. Available from: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/artificial-sweeteners/art-20046936

 

 


2022-01-22

Užsisakykite mūsų naujienlaiškį
Registruokitės ir pirmieji gaukite naujienas apie specialius pasiūlymus ir naudingus patarimus